ביצעתם עבירה כלשהי לפני שנים רבות? רישום פלילי במשטרה יהווה תזכורת עבורכם לעבירה ישנה שלכם, שגם אם היתה קלה ביותר, היותה פלילית, מצדיקה רישום שכזה. על פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, שנחקק בשנת 1981, רשאית משטרת ישראל לנהל מרשם פלילי, הכולל את פרטיו של האדם המורשע. מטרתו העיקרית של רישום זה היא ליצור מאגר מידע, שבו פרטיהם של כל המורשעים בעבר. בעזרת מאגר זה יכולה המשטרה להתמודד בצורה טובה יותר עם חקירות שונות ובעזרתו יכול בית המשפט להחליט מהו העונש המתאים ביותר לעומד מולה, בהתחשב בהיסטוריה הפלילית שלו או בעברו הנקי (אם אין לו רישום פלילי).
מהו רישום פלילי
הרישום הפלילי מתעד כאמור את פרטיו של האזרח, מבצע העבירה הפלילית. עבירה פלילית על פי החוק היא זו המצדיקה מאסר של למעלה משלושה חודשים וגוררת בעקבותיה, כאמור, רישום פלילי. גם אם בית המשפט פסק על מבצע העבירה עונש ללא הרשעה (כמו עבודות שירות) וגם ללא זיכוי, יופיעו עבירותיו ברישום הפלילי. כדאי לדעת: ישנן עבירות פליליות הנתפסות על ידינו כקלות יחסית. ישנן עבירות שאנו כלל לא יודעים שהן מוגדרות כעבירות פליליות. כך או כך, עצם היותן עבירות פליליות על פי החוק, הן גוררות בעקבותיהן את הרישום הפלילי ובדומה לעבירות חמורות מאד, כמו רצח ואפילו סחר בסמים.
איך מוחקים רישום פלילי ובמה זה כרוך
ניתן למחוק רישום פלילי במספר דרכים. המשמעות למחיקה זו בפועל איננה כוללת את מחיקתו של הרישום עצמו (הוא יישאר לעד), אלא את מגבילה משמעותית את האפשרות לקבל את המידע הזה מגופים שונים. לפני שפונים להליך של מחיקת הרישום הפלילי, יש לקחת בחשבון מספר נקודות: עניין ההתיישנות, סוג העבירה וגם תקופת המחיקה. אם עברו 10 שנים מיום ביצוע העבירה שבגינה הורשע המבצע שלה, היא תמחק באופן אוטומטי, כלומר, מספר הגופים שיוכלו לקבל מידע אודותיה יהיה מוגבל מאד לאחר 10 שנים. בנוסף, ישנם סוגים שונים של עבירות שלא ניתן למחוק את הרישום הפלילי עליהן ולא חלה עליהן התיישנות. עבירות שדינן עונש מוות הן אחד הסוגים.
יש לקחת בחשבון, בעת ההגשה למחיקת הרישום, את הזמן שחלף מהמועד שבו התרחש האירוע, את כמות הרישומים של המבקש המופיעים במאגר הפלילי וגם את מהות העבירות שביצע ואת מידת חומרתן. מעבר לכך, יש לקחת בחשבון גם את מידת הצורך של המשטרה ברישום זה (אילו תועלת הוא מביא לה) ורק לאחר מכן לבחון אפשרות של מחיקה. את הבקשה למחיקת הרישום הפלילי יכול להגיש אך ורק האדם שהרישום הקיים רלוונטי לו.
פנייה לעורך דין – מדוע חשוב לעשות זאת?
את הדבר מומלץ לעשות לאחר ייעוץ מקדים עם עורך דין פלילי, הבוחן לעומק את פרטי המקרה ובודק האם ישנה עילה להגשת הבקשה לצורך מחיקת הרישום הפלילי. עורך הדין, בבואו לבחון זאת, בודק פרמטרים חשובים כגון מידת חומרת העבירה, כאמור, מתי היא התרחשה וגם ההיסטוריה של מבקש הבקשה. מחיקת הרישום הפלילי יכולה לסייע משמעותית למבקש הבקשה כחלק מטיהור וניקוי שמו ולעזור לו להמשיך בהתנהלותו בחיים, ומבלי שייפגע לאור עבירה שביצע בעבר. רישום פלילי מהווה "כתם" שממנו לא פשוט להיפטר. ישנן לא מעט סיבות שאינן מאפשרות את מחיקתו של הרישום הפלילי, בעוד שאחרות מאפשרות זאת. עורך דין מקצועי, מיומן וגם מנוסה מאד בוחן את סך כל השיקולים בהגשת הבקשה למחיקת הרישום ומעריך את סיכוייו של המבקש לקבל זאת.